Din bästa position är din nästa

Visste du att 8 av 10 människor någon gång får ospecifik ryggsmärta?

 Sjukskrivningar pga värk i rygg och nacke är ett växande problem. Det finns många anledningar till att man får ont i kroppen, tex så kan det vara svaghet eller stelhet. Kombinerar man både svaghet och stelhet så har man ett jättebra recept på hur man får ont i kroppen. För att vi ska förstå varför Spina Chair är så bra för värk så behöver vi förstå grundläggande anatomi.

 
Din kropp är byggd för rörelse. För att förstå vilken typ av rörelse den behöver så kan vi titta på lederna. Vi har gångjärnsleder (tex knän som rör sig åt ett håll), kulleder (axlar och höfter som rör sig åt alla håll) sadelleder (tex handled och fotled som rör sig framåt, bakåt och sidled) och vridleder (tex i nacken som gör att vi kan vrida på huvudet). När vi inte använder lederna som dom är uttänkta så blir vi stela. Utöver leder så består din kropp av massa muskler - dessa behöver belastas för att må bra och när de inte gör det så blir de svaga och du får ont.

Förändringen måste ske där du är

Som kontorsarbetare så står/sitter du stilla väldigt många timmar om dagen. Många tränar därför utanför arbetet, tex på gym eller löpning. Men 8h stillasittande är svårt att kompensera med 1-2h träning i veckan. Matematiken går inte riktigt ihop där. Så vi menar att du behöver göra förändringen där du är majoriteten av tiden - på jobbet.

Höfterna är viktigare än du tror

För att behandla ryggvärk så behöver lösningen inte finnas i ryggen. Precis som att huvudvärk inte löses i huvudet. Tänk dig att hela din långa ryggrad vilar på dina höfter, de djupa ryggmusklerna börjar långt ner mot höfterna. Om dina höfter är väldigt stela så kan det påverka hela din gång och därmed hur ryggen rör sig. Är höfterna stela kan det även påverka knän och fotleder. Kroppen är många gånger ett detektivarbete - men en sak kan man vara helt säker på och det är att den sitter ihop. Eftersom dina höfter är kulleder så behöver du röra de åt ALLA håll. Det innebär att du ska sitta skräddare, på sniskan, på knäna med fötterna bak, i squat och på alla andra sätt som är fysiskt möjligt. Hur många gånger gör du det under en arbetsdag? Vad skulle hända om du hade en kontorsstol som lät dig sitta på alla dessa sätt? Svaret är att dina höfter skulle bli rörligare. Och alla delar runt omkring (rygg, knän och fötter) skulle påverkas av det. Du skulle därmed få mer glädje av kroppen, för den skulle inte göra ont. 

Du behöver inte ryggstöd

Vi förstår att det känns obekvämt att höra - men du behöver inget ryggstöd. Om du sitter på en traditionell kontorsstol så behöver du det för då kan du inte sitta på något annat sätt än med fötterna ner men om du använder en Spina Chair så sitter du helt annorlunda och det gör att du också tränar din bål. Vi har ett lågt stöd för svanken och det är allt som behövs. Beroende på hur stel du är så höjer/sänker du sittkudden så att förhållandet till fötterna ökar eller minskar.

Byt sits ofta!

Hur många gånger fick du höra "sitt ordentligt!" när du var liten? Då innebar det att sitta med fötterna ner i golvet. För oss innebär det att sitta på alla sätt som din kropp klarar av. När du använder Spina Chair ska du byta sits ofta. Du kanske sitter 10 minuter i squat, sen 15 minuter i skräddare, sen 5 minuter med fötterna bak osv. Din kropp har en egen intelligens så den kommer tala om för dig när du ska byta sits. Precis som den säger åt dig när det är dags att gå på toaletten. Det finns ett snyggt talesätt som lyder: "Din bästa sittposition är din nästa!". Cirkulation är allt. När du rör kroppen så ökar du blodcirkulationen och det i sin tur gör att du lättare håller uppe energin. Du har säkert märkt att när du sitter på en sämre variant av traditionell kontorsstol så halvligger du efter en stund och det gör dig trött.